تجزیه و تحلیل آماری
آمار چیست؟
آمار، علم استفاده از اعداد و کمیت ها در راستای ایجاد مفهوم و نتیجهگیریهاست. به وسیله روشها و تکنیکهای آماری میتوان به کمیسازی مفاهیم مختلف پرداخت، چند مفهوم را با هم مقایسه نمود و به هر مفهوم رتبه و معنای خاص به خود را بخشید.کمی سازی و دادن عدد به مفاهیم، فرض اصلی و اولیه علم آمار است. و زمانی که این امر به درستی تحقق یابد، میتوان نتیجه درست از مفاهیم آماری گرفت.
جهت شرکت در دوره تحلیل آماری با MINITABکلیک کنید
واژه “Analysis” در لغت بهمعنای “تحلیل” و “تجزیه و تحلیل” است.در اصطلاح، گاهی تجزیه و تحلیل را به اختصار همان تحلیل مینامند؛ مثلاً میگویند: “تحلیل توصیفی”، “تحلیل تبیینی” و …در فرآیند تحقیق، پس از گردآوری دادهها، گام بعدی شامل تجزیه و تحلیل دادهها است.وقتی سخن از تجزیه و تحلیل دادهها به میان میآید، این تصور حاصل میشود که منظور تجزیه و تحلیل دادهها تنها به شیوه آماری است، در صورتی که چنین نیست و این شیوه فقط یکی از طرق مهم تجزیه و تحلیل است که برای تحقیقات و دادههایی بهکار میرود که جنبه آماری داشته باشد. تحقیقات فراوانی وجود دارد که فاقد جنبه آماری است و عمدتاً متکی به اسناد و مدارک و شهود و ادراک و تحلیل عقلانی است. و اینگونه تحقیقات نیز از فرایند کامل تحقیق علمی تبعیت میکند و دارای مرحله تجزیه و تحلیل است.بنابراین، تجزیه و تحلیل، به طور کلی بر دو قسم است: تجزیه و تحلیل کمّی و تجزیه و تحلیل کیفی.
جهت شرکت در دوره تحلیل آماری با MINITABکلیک کنید
آمار توصیفی چیست ؟
به طور کلی، روشهایی را که به وسیله آنها میتوان اطلاعات جمع آوری شده را تنظیم کرده و خلاصه نمود، آمار توصیفی مینامیم و در یک کلام آمار توصیفی عبارت از مجموعه روشهایی است که پردازش دادهها را فراهم میسازد.
برای اینکه نتایج مناسب و مطلوب از اطلاعات که در آمار گیریها جمع آوری میکنیم، به دست آید باید:
- اعداد نماینده واقعی مشاهدات بوده و غیرواقع یا غلط نباشند
- به نحو مفیدی تهیه و تنظیم شوند
- به نحو صحیح تجزیه و تحلیل گردند
- قابل نتیجه گیری صحیح باشند
جهت شرکت در دوره تحلیل آماری با MINITABکلیک کنید
نرم افزار minitab
این نرم افزار برای نخستین بار در پنسیلوانیای آمریکا نوشته شده است که دارای قابلیت های شگفت انگیز در تجزیه و تحلیل داده هاست. استفاده ساده و کاربرد زیاد و اجرای فرمان ها از طریق منوها و نوشتن دستورات در محیط session از خصوصیات آن می باشد.
Minitab با داشتن خروجی های بسیار دقیق و مناسب (در حد هزارم اعشار) در زمینه هایی از قبیل آمار توصیفی، رگرسیون، روش های چند متغیره پیوسته و گسسته، طرح آزمایش ها، سری های زمانی، کنترل کیفیت آماری و… کاربرد دارد، و از همه مهم تر اینکه Minitab دارای این ویژگی است که با داشتن یک راهنمای قوی و مناسب امکان دستیابی به منوها را تسهیل می نماید .همچنین می توان برای اجرای فرمان هایی که در منو موجود نیست، یک ماکروی کوچک نوشت و آن را اجرا کرد.